Aktuální informace o dění v oblasti ekologické/environmentální výchovy v Pardubickém kraji a nejen tam.
Informační server provozuje Ekocentrum PALETA.

Kalendář akcí

Říjen 2024

Den lesů nové generace

  • Datum konání: 5. října 2024
  • Čas konání: 10:00 - 16:00 hod.
  • Pořadatel akce: Lesy České republiky
  • Cílová skupina: veřejnost
  • Místo konání akce: Biřička rozcestí, Nový Hradec Králové
  • Město/obec, kde se akce koná: Hradec Králové
  • Web: http://www.sazimelesynovegenerace.cz

Zajímá vás pestrý život v našich lesích? Přijďte strávit den s lesníky plný zábavy i poučení! Den lesů nové generace proběhne na pomezí Královehradeckého a Pardubického kraje v rámci slavnostního otevírání nové naučné stezky Lesů ČR „K vysockému arboretu". Akce i naučná stezka samotná návštěvníky zábavnou formou seznámí s lesem jako nekonečným koloběhem života, s rolí stromů, živočichů či vody v ekosystému lesa a také provede místním arboretem cizokrajných dřevin, které zdejší les také výjimečně skrývá... Kdy: sobota 5. října 2024 od 10 do 16 h Kde: U Hradce Králové; na trase nově vzniklé naučné stezky K Vysockému arboretu, se začátkem u rybníka Biřička (turist. rozcestí: „Biřička, koup.", 50.1686350N, 15.8566483E) a závěrem u nedaleko motorestu Koliba, u rozcestí „Borkovník", 50.1447722N, 15.8837225E. Parkoviště: K dispozici bude parkoviště Biřička, Nový Hradec Králové (50.1727375N, 15.8587833E). Kapacita parkoviště je omezena. Doporučujeme primárně využít dopravu MHD Hradec Králové do zastávky „Nový Hradec Králové" nebo případně z druhého směru naučné stezky autobusovou dopravu do zastávky „Býšť, Hoděšovice, motorest". Program: ● aktivity spojené s péčí o les ● zábavné hry a kvízy nejen pro děti ● zapojení do života lesa vysazením vlastního stromu nebo vyvěšení ptačí budky ● mrtvé dřevo – živý les a jiná skrytá tajemství ze života stromu ● seznámení s arboretem cizokrajných dřevin, které zdejší les výjimečně skrývá... ● lesní hospodaření, ochrana lesa a podpora biodiverzity ● zadržování vody v krajině ● ochutnávka výrobků ze zvěřiny z vlastních provozů LČR ● co jste nevěděli o klíšťatech ● zajímavé tipy na výlety v okolí ● střelba nejen ze vzduchovky ... a mnoho dalšího! Poznámka: Na příjemné trase lesem po turistických cestách a pěšinách dostupných i pro kočárek, dlouhé 3,5 km vás čeká 10 zastavení se zábavnými úkoly a zajímavými informacemi nejen pro vaše děti. Ty vám předá mnoho odborníků na téma zakládání druhově pestrého lesa, jeho ochrany a pěstování, obyvatel lesa či významu a koloběhu vody v něm. Na zajištění pestrého programu se spolu s Lesy ČR podílí Česká lesnická akademie Trutnov, Klub českých Turistů, Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Mykologický klub Choceň, Ekosfer Solution s.r.o. či Český střelecký svaz. Pro zpestření vás nemine ochutnávka „Z lesa na stůl" - výrobků ze zvěřiny či dalších dobrot, které nám les také poskytuje. Děti se kromě své obratnosti či tvoření z přírodních materiálů mohou pocvičit ve střelbě či chytání ryb, poznávání stromů, lesní zvěře i ptáků. Za to je čeká nejedna odměna, ale také možnost se do života lesa zapojit vysazením vlastního stromku nebo vyvěšením ptačí budky. Můžete tak zanechat také vy svou trvalou stopu ve zdejších lesích. A možná Vás nová naučná stezka natolik osloví, že se sem budete opakovaně vracet a detailněji prozkoumáte vše, co nabízí a kolik krás okolní les skrývá. Více informací o akci a fotky z minulých ročníků najdete na  www.sazimelesynovegenerace.cz.

Mykologická vycházka na Podhůru

  • Datum konání: 6. října 2024
  • Čas konání: 9:00 - 11:30 hod.
  • Pořadatel akce: Altus, z. s.
  • Cílová skupina: široká veřejnost
  • Místo konání akce: Monako, parkoviště u vodárny
  • Město/obec, kde se akce koná: Slatiňany
  • Web: http://www.chrudimka.cz

Vycházka do lesů na Podhůře s mykology Pavlem Brůžkem a Václavem Koberou. Sbírají se a určují všechny druhy hub. Informace o zdravotních problémech spojených s konzumací hub. Akce navazuje na výstavu hub ve Slatiňanech. Sraz v 9:00 u vodárny na Monaku, kde je možnost parkování. Košíky s sebou ! Zdarma. Koná se díky finanční podpoře Města Chrudim.

Magická Kolumbie

  • Datum konání: 11. října 2024
  • Čas konání: 18:00 - 19:50 hod.
  • Pořadatel akce: Altus, z. s.
  • Cílová skupina: široká veřejnost
  • Místo konání akce: Vodní zdroje Chrudim s.r.o., Nám. U Vodárny 138. Chrudim
  • Město/obec, kde se akce koná: Chrudim
  • Web: http://www.chrudimka.cz,www.cz.cz

Křížem krážem po magické Kolumbii se podíváme díky cestě jednoho bláznivého učitele španělštiny. Krátce se projdeme po ulicích hlavního města Bogotá a dále projedeme oblasti Boyacá, Santander, Karibské pobřeží, kávový trojúhelník a města Santiago de Cali, Manizales a Medellín a jejich úchvatné okolí. Mimo mnohé jiné Vás pozvu do panensky čistého karibského ráje Tayrona, přírodního parku údolí voskových palem Valle de Cocora, historického města Cartagena de Indias, hlavního kávovníkového trojúhelníku v Kolumbii, kde přímo navštívíme kávovou farmu. Také Vám prozradím, jaké všechny příhody se mi po cestě přihodily. A jako bonbónek Vás zavedu po stopách největšího kolumbijského spisovatele a nositele Nobelovy ceny za literaturu, jehož jméno zní Gabriel García Márquez. Přednáší Míra Vrána. Vstupné 50,-, děti školou povinné zdarma. Další info: 723 004 397 nebo gutzer@centrum.cz